Докато повечето фондове за частни капиталови инвестиции инвестират в установени

...
 Докато повечето фондове за частни капиталови инвестиции инвестират в установени
Коментари Харесай

Изкуството на рисковите капиталисти

 Докато множеството фондове за частни финансови вложения влагат в открити компании и им оказват помощ да осъществят още повече облага посредством преструктуриране, фондовете за рисков капитал търсят хора, които основават нови огромни пазари или преоткриват съществуващите пазари. Най-често точно доста млади, бързо разрастващи се софтуерни компании са тези, които получават рисков капитал от вложители.
Решенията за вложение нормално се вършат въз основата на доста малко информация. Много от новите бизнес модели към момента не са валидирани на пазара и заради това са рискови капиталови обекти. Именно заради доста високия риск рисковният капиталист постоянно държи доста акции в компанията и също по този начин има високи облаги, в случай че стартъпът е сполучлив. Възниква въпросът по какъв начин макар незадоволителната информация венчър капиталистите откриват пробивни нововъведения, които могат да опростят живота ни и да трансформират фундаментално съществуващите промишлености.

И по този начин, от какво имаме потребност за по този начин наречения " Home Run " - инвестиция, която може да компенсира по-малко сполучливите вложения с доста висока облага? Дали това е систематичният разбор и финансовите калкулации на огромните фондове за дялово вложение или капиталовото решение се основава повече на опита, субективното усещане и интуицията? Дали вложенията на VC са просвета с ясни правила, процедури и насоки, или по-скоро става въпрос за изкуство, основаващо се на самостоятелното усещане?

Мнозина приравняват рисковия капитал с финансите, при които става дума единствено за пари. Обаче в случай че някой сведе бизнеса просто до форма на кредитиране, няма да успее да разпознае сложността, която се крие откъм гърба. Защото рисковият капитал е по-скоро форма на помощ за развиване за бизнесмените. В допълнение към достъпа до капитал тук се има на първо място и  достъп до хора, които желаят да следват концепцията на бизнесмена макар забележителната опозиция и поредно да я ползват.

Успешен венчър капиталист би трябвало да има положително схващане на финансовите данни и аналитични умения. Въпреки това, не е нужна научна степен по математика, с цел да се реализира " Home Run " в този бизнес. Статистиката може да помогне с вероятностите, само че даже и най-задълбоченият разбор не може да даде гаранции за триумфа или неуспеха на стартъпа.

Трудността е в това да се разпознае присъщата стойност на младото сдружение въз основа на доста малко данни и да се оцени тя вярно. Като се имат поради многото незнайни в уравнението на бизнес оценката на едно дружество в ранна фаза, рисковата инвестиция е по-скоро произведение на изкуството, в сравнение с просвета.

Реалността е, че рисковият капитал е бизнес, обвързван тясно с хората. Става въпрос за верния избор на вярната композиция от хора, артикули и хрумвания. Изкуството на VC бизнеса е да се избират единствено най-хубавите хора с най-силните хрумвания, бизнесмените с най-големия хъс, тези, които бързо извършват и са задоволително смели, с цел да внедрят концепциите си на процедура.

Никлас Шваке от Earlybird Venture Capital съпоставя активността на рисковия капитал с тази на спортистите: пичърите в бейзбола употребяват науката на физиката, когато хвърлят топката с парабола, само че е същинско изкуство да се хвърли съвършена крива.

Като рисков капиталист можеш в действителност да следваш избрани правила на фундаменталния разбор, само че си е същинско изкуство да се разпознае присъщата стойност на стартъпа, в който инвестираш. А в случай че той успее, значи си направил " Home Run ".
По публикацията работиха: Бойчо Попов, редактор Божидарка Чобалигова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР